ALLERGY TO COW’S MILK PROTEINS
Abstract:
Alergia la proteinele din laptele de vacă este definită ca reacţia imunologică, mediată sau
nemediată IgE, la proteinele din laptele de vacă. Afectează populaţia pediatrică în primii 2 ani de viaţă,
după această vârstă instalându-se toleranţa la proteinele din laptele de vacă. Sistemul imun intestinal
este răspunzator de iniţierea reacţiei alergice intestinale prin stimularea secreţiei de IgAs şi iniţierea
toleranţei orale. Toleranţa orală indusă reprezintă strategia de prevenire a reacţiei alergice intestinale.
Prezenţa epitopilor legaţi de proteinele din laptele de vacă măresc capacitatea de recunoaştere
antigenică şi constituie baza imunoterapiei orale. Simptomatologia este nespecifică. Diagnosticul pozitiv
se bazează pe datele furnizate de istoricul familial, dieta de eliminare, testul de provocare şi dozarea
IgE totale şi specifice. Tratamentul constă în administrarea de formule terapeutice. Alimentaţia naturală
rămâne gold-standardul de prevenire a alergiei la proteinele din laptele de vacă. Prognosticul este
favorabil, cu remisiune după vârsta de 3 ani
full text article in English (.EN) |